perjantai 7. elokuuta 2015

Kysymyksiä festivaalimme ensimmäisen päivän jälkeen

Kirjoitin festivaalitunnelmien ensimmäisestä päivästä tuoreeltaan BBHF:n blogiin. Laitanpa myös henkilökohtaisempia tunnelmiani tänne omaan blogiini. En valita enkä ole katkera, mutta kysyn miksi tällaista tyylillä tehtyä tapahtumaa ei voitaisi Ilomantsissa ottaa jo vakavasti?

Me järjestämme lähes vuoden mittaisten valmistelujen jälkeen tapahtuman, joka tarjoaa kansainvälisen luokan artisteja lähes kotiovelle tuotuna. Me järjestämme sympaattisen tapahtuman joka tunnetaan jo Suomen joka kolkassa. Mutta Ilomantsissa siitä tiedetään yllättävän vähän.
Sen mitä isot eivät tee edellä, sitä pienet eivät tee perässä. Kunnan tuki on ollut vuosien varrella vähäistä ja sen asenne ala-arvoista: "Mitä hyötyä siitä on Ilomantsille..."

No, ei kai siitä paljoa ole, mutta olemme me kuitenkin tuoneet vuosien varrella ILOMANTSIIN yleisöä pääosin muualta kaksituhatta ihmistä  ja hieman toisella sataa olevan määrän muusikoita.
Heidän mukanaan sana ILOMANTSISTA leviää ja se on järjestään hyvin positiivista sanaa. Mutta jos tietyt tahot meidät nonsoleeraavat, niin sen tekee myös suuri paikallinen yleisö.

Esimerkiksi paikallislehti on ennakkojutuissaan tapahtumistamme tai tiedottamisistamme vähätellyt meidät aika pieneen rooliin. Viime aikoina juuri päätoimittajat kirjoitukset meistä ovat olleet oudon huolimattomia ja hyvin vähän innostavia.Onneksi viimeisintä niistä pääsimme hieman täsmentämään ennen julkaisua. Pahoittelen krittiikkiä, mutta en ole sen kanssa yksin.

Se mitä me olemme yrittäneet ILOMANTSISSA vuosien varrella huonolla menestyksellä tarjota on yritysyhteistyö. Se voisi olla vaikka seuraavaa: Meillä on laadukas tapahtuma, jonne yhteistyökumppanimme voisivat tulla rentoutumaan tai tuoda omia ulkopaikkakuntalaisia yhteistyökumppaneitaan nauttimaan mukavasta yhdessäolosta ja musiikista.

Nämä yhteistyökumppanimme voisivat osallistua esimerkiksi korvamerkityllä tuella tiettyä valitsemaamme artistia kohtaan. Mitä enemmän meitä tuetaan, sitä isompia ja oleellisempia nimiä me pyrimme Blueberry Hilliin tuomaan. Olkoon se vaikka Eric Clapton.

Neil Youngille laitoimme jo kutsun hänen Suomen keikan yhteyteensä. Blueslegenda Muddy Watersin pojan Big Bill Morganfieldin kanssa neuvottelut olivat jo pitkällä täksi syksyksi. Se olisi ollut hänen ensimmäinen keikkansa Suomessa.

Mutta meidän rahkeemme ei haluistamme huolimatta riitä, koska emme saa läänistä mitään tukea ja kunnan tuki on vuosien varrella ollut nappikauppaa. Kuitenkin kunnalla olisi hieno mahdollisuus halutessaan hypätä hyvämaineisen festivaalimme kyytiin.

Jos kunnalla on varsinainen raha tiukassa yksi helppo tapa kunnan johdolle ja päättäjille tukea henkisesti isoa ilomantsilaista tapahtumaa olisi tulla paikalle ja tuoda sinne omia vieraitaan eripaikkakunnilta. Miten voikaan tukea tapahtumaa, josta ei tiedä millainen se edes on?
Se ei ole mikään "jazz" tai "blues", minkä perusteella sen voi jättää väliin. Se on "TAPAHTUMA".

Olemme vuosien varrella tarjonneet kuntaan ideaa, että esimerkiksi kunnanjohtaja kutsuisi kaikki maakunnalliset kollegansa tapahtumaamme ja kestitsisi heitä, ja voisi reteesti esitellä,  että näin meillä. Ilmeisesti meidän pitää laittaa ensi vuonna johonkin nurkkaan joku näennäinen nauhan poikki saksiminen ja pyytää kunnan johtoa sitä saksimaan :)

Ensi vuonna on jo kahdeksas kerta ja meillä olisi halua kasvattaa ja kehittää tapahtumaa entisestään, mutta voimavaramme ovat kovilla. Esimerkiksi Enossa Katseenkääntäjät päättivät eilen oman Kanavavaarirockinsa kymmenenteen vuoteensa juuri tuosta syystä.

Me olemme kuitenkin päättäneet uida vastavirtaan ja järjestää sitä yhä ILOMANTSISSA, minne ihmisten pitää tulla asiakseen. Juuri siitä syystä me haluamme tuottaa yleisölle kunnon vastineen vaivannäöstään.

Pyrimme pitämään lippujen hinnan mahdollisimman alhaisina ja kuljetuksen Joensuusta mahdollisimman edullisena. Se on selvää, että ilman tukea teemme koko ajan hieman tappiota ja sen lisäksi omavalintaisesti uhraamme siihen yhteenlaskettuna monien kuukausien työn vuosittain.
Välillä tämä on kokopäivätyötä, joka estää muun tuloa tuottavan toiminnan. Mutta onneksi on näitä palkkapäiviä aina seassa, kuten eilen koko illan, ja erityisesti Kalevi Louhivuori Quintetin aikaan.

Me toivomme, että pikku hiljaa niin kunta kuin kuntalaiset ottautuisivat asiaa, että täällä heidän takapihallaan on tällainen pieni timantti ja ihme. Kiitämme niitä jotka ovat asiaan ottautuneet, kuten Ilomantsin Osuuspankki, Pogostan kaluste, Veli Jeskanen ja meihin jollain tavoin sidoksissa olevien henkilöiden yritykset. Lisäksi kiitämme molempia ruokakauppoja muusikoittemme bäkkärin virvokkeista,