torstai 6. huhtikuuta 2023

Karin katsaus kaikkeen osa 6

 ”Some on rahaa”

Minun maailmassa ei ole tähtiä kuin taivaalla. Minun maailmassa roska ei tipu kädestä minne sattuu ja toisen oma on toisen omaa. Minun maailmassa ei mennä massojen mukana, mihinkään suuntaan. Minun maailmassa eletään rauhassa ja vapauden, veljeyden ja tasa-arvon hengessä. Valitettavasti minun maailmani ei ole todellisuutta.  

Luen parhaillaan Peter Frankopanin Silkkitiet uusi maailman historia kirjaa, joka katsoo maailmaa muusta kuin lähihistoriassa voittaneiden näkökulmasta. Hyvin mielenkiintoinen teos, mutta yhtä kaikki, se mikä siinä nousee esiin on ihmisen ainainen tarve sotia ja haalia saalista. Lähes aina kaiken melskaukset takana on joko uskonto, vallanhimoinen hallitsija tai ahneus rikkauksiin tai pelkkään maa alaan. Näillä eväillä on tuhottu ääretön määrä elämää, sivistystä ja kulttuuria. Toisaalta ehkä ilman sotia ja Mustan surman kaltaisia epidemioita maapallo olisi liikakansoitettu äärimmilleen jo satoja vuosia sitten.

Tämä on omaa tulkintaani, mutta ehkä silkkitiet olivat omalla tavallaan kuin nykyinen EU, ne sekoittivat maailman kansoja, uskontoja, aatteita, kulttuureja, tapoja, perimää ja niin edelleen, ja lisäsivät suvaitsevaisuutta ja maailman yhteisöllisyyttä, kunnes aina aika ajoin kuvaan astui vaino ja tuho, kun joku alkoi haluta enemmän aloittamalla sodan oman uskontonsa levittämisen nimissä, kun tavoitteena oli pelkästään toisen kansan alistaminen ja heidän rikkauksiensa haaliminen itselle. Keski-Amerikan kansat alistettiin ja niiden rikkaudet siirrettiin Eurooppaan, mistä ne päätyivät lopulta kaupankäynnin yhteydessä hyödyntämään Kaukoidän kehitystä. Kirja valaisee hyvin sen, miten maanosien painoarvot vaihtelivat. Voiman lisäksi markkinat määrittelivät, mikä milloinkin oli ”in”. Milloin mausteet, milloin kankaat, milloin jalometallit, milloin orjat. Kaikki oli sallittua, alistaminen, tappaminen, ryöstäminen, kun se palveli oikeaa herraa ja tuotti itselle hyvinvointia.

Kuten nykyisinkin myös historiassa tärkeässä roolissa on ollut propaganda, luulot ja uskomukset vieraiden kansojen pahuudesta, jotka voi parantaa vain miekka tai luoti. Sitä samaa propagandaa suolsi tehokkaasti kolmannen valtakunnan kansanvalistus- ja propagandaministeri Joseph Goebbels. Meillä on tänä päivänä hirveä määrä ihmisiä, jotka eivät seuraa mitään asiallista tiedotusvälinettä ja tarkoitan tällä nyt suurin piirtein Ylen tai Maikkarin uutisia tai Helsingin sanomia ja maakuntalehtiä. Monille riittää pelkät viihdekanavat, iltapäivä lehdet, Seiska, TikTokit ja pinnallisimmat Podcastit. Ei tarvita kuin yksi ”Goebbels” ja tämä väki on altis ellei peräti valmis kääntymään minkä tahansa vaarallisen aatteen taakse.

Jos näkyvyyden ja samalla käytännössä eduskunta paikan on aiemmin voinut lähes poikkeuksetta ostaa joko omalla tai tukiryhmien rahoilla, niin tänä päivänä saman näkyvyyden voi järjestää somessa. ”Some on rahaa”, sen käyttö on edullista ja kun onnistuu erottumaan vahvoilla mielipiteillään olivatpa ne eettismoraalisesti oikeita tai vääriä, voi saada seuraajia ja lopulta äänestäjiä. Onko se sitten pelkästään tuomittavaa? Jokainenhan siihen pyrkii, että tulisi tavalla tai toisella kuulluksi. Onko vanhanaikaisten somea karttavien boomereiden aika sitten ohi? (Tässä on taas neljä vuotta aikaa ottaa väline haltuun...) Voinko mitenkään tuomita somen hyväksikäytön, kun mitä muuta kuin somea käytän itsekin, kun yritän esimerkiksi saada mahdollisimman pienin kuluin mahdollisimman monta katsojaa ohjaamalleni näytelmälle.

Niin se vain on, se joka pitää otteessaan tiedotusvälineitä, kuten esimerkiksi Putin, Erdoğan tai Orbán ovat todistaneet, sen on helpompi hallita maata haluamaansa suuntaan, eikä se välttämättä ole se humaanein suunta. Joten on syytä olla tarkkana kuulemiensa totuuksien kanssa, mistä kannattaa innostua ja minkä jättää omaan arvoonsa. Se auttaa, että seuraa maailmaa laajasti, eikä vain yhtä itselle mieluisinta ”totuutta”. Minun maailmassa tiedolla on väliä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti