lauantai 24. kesäkuuta 2017

Uuden vapaamman alkoholilain puolesta


1 § Lain tarkoitus. Tämän lain tarkoituksena on alkoholin kulutusta ohjaamalla ehkäistä alkoholipitoisista aineista aiheutuvia yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja.

Häviääkö laissa mainitut haitat, joita kutsun tästä eteenpäin kirjoituksessani ”alkoholi ongelmaksi” sillä, että sitä ei virallisesti valmistettaisi ollenkaan ja sen olemassaolo kielletään?

Ei, koska alkoholia valmistettaisiin edelleen joka tapauksessa epävirallisesti. On aina valmistettu ja tullaan valmistamaan.

Häviääkö alkoholi ongelma sillä, että sen saatavuutta rajoitetaan hyvin pienelle aikajanalle ja alueelle?

Ei, koska juuri rajaus ohjaa hankkimaan alkoholia enemmän ja samalla kuluttamaan sitä enemmän. Maissa joissa alkoholia saa ”ympärivuorokauden”, ei tarvitse hosua eikä hamstrata ja täten ihmiset eivät juokaan humalahakuisesti vaan niin sanotusti sivistyneemmin.

Häviääkö alkoholi ongelma sillä, että niin sanottujen kulinaristisempia juomien, esimerkiksi vahvojen oluiden, laatuviinien ja liköörien hankittavuutta rajoitetaan ja estetään niin ettei niiden harrastajat ja valmistajat voi kohdata aidolla tavalla? Ei häviä, koska näillä juomilla ja alkoholiongelmaisilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Sillä ainoastaan vaikeutetaan elinkeinotoimintaa.

Nythän pienpanimot ja viinien tai liköörien valmistajat eivät voi myydä tuotettaan suoraan annoksina joten asiakas ei voi maistaa tuotetta paikanpäällä. Jos valmistajalla lain vaatimat edellytykset täyttyvät, asiakas voi ostaa tuotetta mukaansa sikana säkissä, tai hän joutuu hankkimaan sen valtion alkoholiyhtiön kautta. Miten tämä temppuilu estää jotenkin alkoholipitoisista aineista aiheutuvia yhteiskunnallisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja?

Alkoholi ei ole yhtä kuin ongelma. Kyllä, alkoholilla saadaan luotua ongelmia, helpostikin, mutta alkoholista voidaan nauttia myös ilman ongelmia. Etelä-Euroopan valtiot ovat hyvä esimerkki siitä, että vapaampi alkoholilaki ei luo ongelmia vaan ohjaa sivistyneempään alkoholin käyttöön.

Naurettavuuksiin asti rajoitettu alkoholipolitiikka johtaa juuri päinvastaiseen tulokseen mihin sillä pyritään. Kaiken lisäksi se ylläpitää ja lisää esimerkiksi Virosta haettavan alkoholin määrää, josta iso osa päätyy juuri ongelmakäyttäjille. Niistä juomista valtiolta jäävät verotulot saamatta mutta ongelmien hoito jää kuitenkin valtiolle...
Hyvää tarkoittavalla mutta väärään suuntaan johtaneella alkoholilailla on uhrattu alkoholin ongelmakäyttäjiksi jo monta sukupolvea. Huoli alkoholin ongelmakäytöstä ja erinäisistä seurannaisvaikutuksista on aiheellista ja juuri senkin takia olisi aika kirjoittaa uusi vapaampi alkoholilaki.

Alkoholilaki on rakennettu sen heikoimman lenkin, ongelmakäyttäjän mukaan, mutta sillä on kaikkein vähiten vaikutusta juuri tämän ongelmakäyttäjän alkoholin käyttöön. Kaikkien muiden sivistynyttä alkoholin käyttöä se kyllä vaikeuttaa. Ongelmakäyttäjä löytää alkoholinsa vaikka se olisi kokonaan kielletty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti